Danmark: Rörligt i toppen av partiligan

26 februari 2015 14:32 | Politik | 5 kommentarer

Antalet partisympatimätningar är stort i Danmark och varierar när det gäller resultat mellan de olika mätningsföretagen.

I Yougovs mätning, publicerad den 22 februari, fick borgerliga Venstre 21,8 procent, men i Epinions mätning, publicerad den 23 februari, stöddes partiet av 23,7 procent. Medelstödet för partiet i Berlingske Barometer ligger därmed på 23,1 procent. Märk dock att detta ligger under partiets valresultat 2011, 26,7 procent.

Hos Yougov är stödet för högerpopulistiska Dansk Folkeparti rekordhögt, 23,0 procent. Men i Epinions mätning, publicerad dagen efter, får partiet stöd av 21,7 procent. Barometern ger partiet 21,0 procent, vilket även det är långt över partiets valresultat 2011, 12,3 procent.

Socialdemokratiet, som nyss låg i ledning, ligger hos Epinion tvåa med 22,0 procent och hos Yougov på samma plats med 22,2 procent. Också i Barometern ligger partiet på andra plats med 22,7 procent, en nivå en bit under partiets valresultat 2011, 24,8 procent.

Socialdemokratiets kvarvarande regeringspartner, socialliberala Radikale Venstre, får hos Epinion bara 6,3 procent men hos Yougov 7,6 procent. Det här ger barometergenomsnittet 7,1 procent, vilket är långt under partiets valresultat 2011, 9,5 procent.

Deras avhoppade partner i regeringen, Socialistisk Folkeparti, får hos Epinion 6,3 procent och hos Yougov 5,5 procent, vilket fortfarande ger barometergenomsnittet 6,4 procent, även det ett resultat under valresultatet 2011, 9,2 procent.

Epinion ger det gröna och feministiska vänsterpartiet Enhedslisten 8,9 procent, medan partiet hos Yougov får 8,2 procent. Barometergenomsnittet ligger nu på 8,6 procent, ett resultat som är bättre än utfallet i 2011 års val, 6,7 procent.

Konservative Folkeparti är i mätningen från Epinion på samma nivå som i 2011 års val, 4,9 procent. Hos Yougov får partiet dock stöd av 5,3 procent. Barometergenomsnittet ligger på 4,6 procent.

Liberal Alliance slutligen får hos Epinion 5,7 procent och hos Yougov 5,9 procent, vilket senare också utgör barometergenomsnittet. Alla de här resultaten ligger över partiets valresultat 2011, 5,0 procent.

5 kommentarer

  1. Det här är säkert jättefin information för statistiker men ganska ointressant för flertalet. Du drar aldrig några slutsatser av materialet och verkar genuint ointresserad av dagspolitik. Kanske att Statistiska centralbyrån gått miste om en kapacitet i dig? Du gillar siffror men inte politik…

    Comment by Jan — 2015 02 26 15:11 #

  2. Till Jan Galfvensjö: Jag har förvisso under en period suttit i de svenska Socialdemokraternas gallupgrupp, men mätningar är verkligen varken mitt gebiet eller mitt stora intresse. Däremot var jag under en ganska lång period mitt partis ansvarige för de politiska och organisatoriska kontakterna med S-partierna i Norden och Baltikum, vilket förklarar mitt intresse också för deras fortsatta öden.

    Att tolka enskilda opinionsmätningar i form av vidlyftiga slutsatser är oftast mest ägnat att dra felaktiga slutsatser. Men då och då innehåller mina texter om opinionsförändringar också slutsatser.

    Mer allmänt: Vad jag väljer att skriva om – privatliv, film, musik, politik – speglar mig som person. Bloggandet är knutet till mig och mina intressen, och den som är intresserad är välkommen att läsa.

    Och jag tror jag har sagt det förut: Vill du se en annorlunda skapad blogg, får du söka den på nätet eller skriva den själv.

    Comment by Enn Kokk — 2015 02 26 15:38 #

  3. Enn, jag finner dina opinionsuppdateringar mycket matnyttiga, och hoppas att de fortsätter.

    Comment by Anders Widfeldt — 2015 02 26 15:43 #

  4. Enn, jag tycker bara att det är ledsamt att du som har en så lång erfarenhet inom politiken inte ägnar den mer uppmärksamhet i din blogg. Till skillnad mot åtskilliga partigängare här på S-bloggar så skulle du nog ha något att säga.
    Det går inte bra för arbetarrörelsen nu. Partiet har på ganska kort tid tappat en tredjedel av sina väljare. Och det är förvånansvärt tyst från de äldre, längre bak i ledet. Synd, men jag godtar din förklaring.

    Comment by Jan — 2015 02 26 16:00 #

  5. Enn drar visst slutsatser av sitt material. Det är betydligt mer seriöst att bara då och då dra slutsatser och då oftast göra det över en längre period. Fattar inte alla dessa krav att Enn ska göra det ena eller det andra. Det är som om han vore anställd av er. Det här blir lite surare än vad jag avsett men det är nog nu! Vi är många som är jätteglada att Enn har örnkoll på norden och baltikums partisympatier!

    Comment by Anders Wallin — 2015 02 27 15:24 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^