Melodikrysset nummer 21 2011

28 maj 2011 12:07 | Barnkultur, Film, Musik, Politik, Ur dagboken | 6 kommentarer

Jag har förstås sett Disneys version av ”Djungelboken”, men att de gamar som förekom i dagens kryss – jag klarade dem med hjälp av ledbokstäver – hörde hemma där, kom jag på först när jag kollade på Google.

”Och flickan hon går i ringen” klarade jag däremot bums – det blir ju så med sånger man lär sig redan under skoltiden. Den förekommer också i dansen runt midsommarstången här i Öregrund – där deltar både barn och äldre.

Barn – mer konkret Stig Olins barn Mats och Lena – förekom också i Olins hit från 1953, ”På söndag”, som här skulle ge pluralen söndagar.

Lite äldre var väl flickorna i ”Flickor bak i bilen”, de som inte ville vara med om någon krock. Siw Malmkvist sjöng den här låten 1959, då den också låg på Svensktoppen.

Ungdomlig inriktning var det likaså på Lotta Engbergs melodifestivalvinnare 1987, ”Fyra Bugg och en Coca Cola”, den som inför Eurovision Song Contest måste döpas om till det fullkomligt obegripliga ”Boogaloo, dansa rock’n rolla”. Ska man förstå att det eftersökta ordet var läskedryck, måste man gå tillbaka till originalet.

Melodifestivalvinnare, fast 2009, var också Malena Ernman med La Voix. Jag tycker fortfarande att den fick en obegripligt låg placering i Eurovision Song Contest.

Östen med resten gillar jag också, för bandets frejdighet. I dag hörde vi dem i ”Varför ska man leva för varandra”.

Två av ljudillustrationerna i dagens kryss hade samma rötter, Galenskaparna/After Shave, även om vi inte hörde någon av dem i original.

”Macken” hörde vi således i dag med Susanne Alfvengren.

Och på ”Man ska ha husvagn” hörde vi i dag en parodi, ”Man ska ha HD”, i Radio Västs ”Framåt fredag”. Här nöjde man sig för övrigt inte med en, utan det skulle vara flera husvagnar i svaret.

Från Sveriges västra sida kommer även Håkan Hellström, vars nya ”River en vacker dröm” vi fick höra i dag.

Evert Taube hade ju sitt hjärta både på västkusten och i Roslagen, men de två visor av honom vi hörde i dag hörde inte hemma i någondera. Om ”Albertina” heter det att ”det byggdes ett skepp uti Norden”. Och den glade bagaren som ältade degen i dagens andra Taube hörde hemma i italienska San Remo.

Lars Forssell har jag träffat personligen några gånger. Jag inledde mitt ordförandeår i socialdemokratiska Laboremus i Uppsala med att till vår recentiorsafton 1960 bjuda in Lars Forssell att tala över ämnet ”Att vara radikal i Sverige”. Sen följde jag honom som poet, som dramatiker, som polemiker; hustrun beställde för övrigt ett originalverk av honom till ett riksdagsjubileum när hon var talman – vi har båda, medan han fortfarande var någorlunda pigg, också mött honom i samband med några av Svenska akademiens sammankomster. Jag har skrivit en del om honom – kolla Kulturspegeln under Musik, Prosa & lyrik samt Sångtexter. Det ledde för övrigt till att jag fick en vänlig kommentar från hans son, Jonas Forssell. Allt detta som en introduktion till dagens Forssell-fråga: Hans svenska text till ett original av Leo Ferré hette ”Snurra min jord”.

* * *

På jakt efter något svar till allra senaste Melodikrysset? Prova då med att antingen gå direkt in på min blogg, http://enn.kokk.se, eller med att klicka på Blog ovan. I båda fallen bläddrar du dig sen ner till aktuell lördag.

6 kommentarer

  1. Hej!
    Du skriver inget om Östen i dagens melodikryss.
    Gunvor

    Comment by Gunvor — 2011 05 28 13:00 #

  2. Till Gunvor: Du har alldeles rätt – men jag har bättrat mig nu. Tack för att du påminde mig!

    Comment by Enn Kokk — 2011 05 28 13:58 #

  3. Svensktoppen fanns ju inte som begrepp 1959, men populär var Siwan redan då, särskilt med den här aktuella låten. Brittiska The Avons hade Europahiten via Radio Luxemburg. I USA var det Paul Evans.

    Comment by Gunnar Bergquist — 2011 05 28 14:25 #

  4. Till Gunnar Bergquist: Du har rätt om startåret. Jag kan inte riktigt förklara var jag fick det där ifrån – möjligen utgick jag helt enkelt från att Siwan, lite senare en flitigt förekommande artist på Svensktoppen, låg med den på den här listan. Slog gjorde den ju hur som helst.

    Comment by Enn Kokk — 2011 05 28 15:33 #

  5. Hej Enn!
    Idag var krysset så pass lätt att jag skickade in lösningen innan jag checkat med din blogg, hahaha!
    Ha en trevlig helg i Öregrund (min äldsta syster bor där förresten, permanent, härligt ställe)

    Mvh från en brynäsbo

    Comment by annika larsson — 2011 05 28 19:09 #

  6. Till Annika Larsson: Jag tyckte själv det var lätt. Men man kan ju inte bryta en lång kedja av kåserier kring krysset…

    Jag får väl kvitta med att berätta att min yngste bror, Mikko, bor i Gävle, eller i Skutskär för att vara mer exakt.

    Comment by Enn Kokk — 2011 05 28 20:20 #

Beklagar, kommentarsfunktionen är inaktiverad för närvarande.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^