Chieftains, The & Cooder, Ry: San Patricio

Ry Cooder är en amerikansk sångare, gitarrist och kompositör men också något av en politisk dissident, till exempel i fråga om bojkotten av Kuba. Men kanske är det snarare det faktum att han hör hemma i Californien som har bidragit till att han har valt att medverka på CDn The Chieftains featuring Ry Cooder: ”San Patricio” (Blackrock Records 0888072313217, 2010, distribution Universal).

Bakgrunden till den här plattan finns nämligen i kriget mellan USA och Mexico 1846-1848, en kamp om det av främst spanjorer koloniserade Californien. Det här kriget vann som bekant USA, men åtminstone för människor i Californien kan det ju vara intressant att minnas att det inte bara var spanskspråkiga som slogs på den mexikanska sidan. Ett antal irländare deserterade från den amerikanska armén och bildade San Patricio-bataljonen, alltså uppkallad efter Irlands skyddshelgon S:t Patrick, på den mexikanska sidan. Det fanns säkert blandade motiv bakom detta, men åtminstone en stor del av irländarna ställde nog upp för sina katolska trosbröder på den mexikanska sidan.

Nå, det gick åt helvete: Mexico förlorade Californien och de flesta av de amerikansk-irländska desertörerna fick plikta med livet.

Ry Cooders medverkan på det här albumet ska inte överdrivas, men det finns där och är utmärkt, till exempel i ”The Sands of Mexico” och ”Canción mexteca”. Men han är inte ensam om att göra gästspel på den här skivan. Till exempel Linda Ronstadt hörs i ”A la orilla de un palmar”.

Det musikaliskt mest intressanta med den här skivan är dock samarbetet mellan irländska The Chieftains och en hel rad mexikanska band. Ibland, som i ”Lullaby for the Dead”, kan musiken låt mycket irländsk, ibland, som i ”Persecución de Villa”, mycket mexikansk. Men ofta leder det här samarbetet till musikalisk korsbefruktning à la världsmusik. Några ytterligare spår värda att särskilt nämna: ”La iguana” med Lila Downs, ”Danza de concheros” med Los Folkloristas, ”El chivo” med Los Cenzontles, ”Luz de luna” med Chavela Vargas (särskilt gitarrspelet är bra) och så ”El ramalpago”, också med Lila Downs.

Ett problem med den här skivan är att texterna inte återges. Jag skulle gärna ha velat åtminstone stava mig igenom dem med hjälp av mitt spanska lexikon. Jag har aldrig pluggat spanska, men min erfarenhet är att spanskan är relativt lätt att begripa redan med en smula lexikonhjälp. Att jag tar upp språkfrågan har förstås att göra med att temat för sångerna på den här skivan är så intressant.

WordPress med Pool theme designad av Borja Fernandez, Bo Strömberg.
Inlägg och kommentarer feeds. Valid XHTML och CSS. ^Topp^